MENU
Jesteś tutaj: Gastronomia BŁĘDY POPEŁNIANE PODCZAS ROBIENIA PIZZY

BŁĘDY POPEŁNIANE PODCZAS ROBIENIA PIZZY

15:46, dnia 22 czerwiec 2022r.
Kategoria:Gastronomia
849
0

Wiele osób uważa, że zrobienie pizzy w domu jest łatwe. Można zrobić pizzę w domu, jeśli przestrzega się pewnych zasad. W przeciwnym razie można popełnić błędy. Aby mieć pewność, że domowa pizza będzie dokładnie taka, jak napisano, warto przeczytać poniższy tekst. I  zobacz jak restauracja factory w zawierciu robi pizze. Oto najważniejsze błędy, jakie można popełnić podczas przyrządzania tej potrawy.

Jakie są największe błędy w robieniu pizzy?

Przyrządzanie pizzy nie jest łatwe. Te błędy można popełnić zarówno podczas pieczenia, jak i przygotowywania pizzy. Chcesz, aby Twoja pizza smakowała niesamowicie. Dowiedz się, jak unikać typowych błędów i co robić, aby ich uniknąć. Dzięki temu Twoja pizza będzie smakowała tak, jak w pizzerii.

Najczęstszy błąd w pizzy

Jak sprawić, by pizza wyglądała i smakowała lepiej? Należą do nich: użycie niewłaściwego rodzaju mąki, zbyt duża ilość sera, niewłaściwe wyrabianie ciasta i nadmiar dodatków. Jest wiele rzeczy, które mogą pójść nie tak podczas robienia pizzy. Warto poświęcić trochę czasu na ich omówienie.

1. Wybór niewłaściwej mąki

Wiele osób zastanawia się, dlaczego ich ciasto na pizzę nie rośnie. Najczęściej jest to spowodowane użyciem zwykłej mąki pszennej, a nie włoskiej typu 00. Znalezienie jej w sklepach może być trudne, ale warto się o nią postarać. Dzieje się tak dlatego, że tradycyjna włoska mąka ma bardzo drobną konsystencję, prawie jak proszek. Dzięki temu łatwiej jest sprawić, by ciasto wyrosło.

2 Pośpiech

Czego nie można powiedzieć o pizzy? Robić ją szybko! Choć często kojarzy się ona z fast foodem, może być trudna w przygotowaniu. Dotyczy to zwłaszcza etapu wyrastania. Aby osiągnąć pożądany kształt, ciasto drożdżowe powinno wyrastać przez co najmniej 2 godziny. Jeśli pospieszysz się z tym procesem, pizza nie wyjdzie. Brak cierpliwości to największy błąd w przygotowywaniu pizzy.

3 Nieprawidłowe wałkowanie ciasta

Wielu początkujących kucharzy boryka się z problemem przypalonej pizzy. Popełniają oni częsty błąd, wałkując ciasto zbyt cienko. Formują skórkę, mimo że obawiają się przypalenia pizzy. Ciasto staje się całkowicie czarne, mimo że piecze się już jakiś czas. Aby uniknąć błędów, ciasto należy rozwałkować na grubość maksymalnie 7-8 mm. Dzięki temu pizza upiecze się równomiernie i nie przypali się.

4.Zbyt obfite nakładanie serów, dodatków

Nie dotyczy to czynności takich jak pieczenie pizzy. Zbyt duża ilość dodatków i sera to częsty błąd. Musimy być świadomi, że pizze mogą być zbyt grube lub suche. Bezpieczniej jest rozpocząć swoją przygodę z tym przepisem, stawiając na minimalizm. Użyj 3-4 dodatków, które doskonale się uzupełniają.

5. Zbyt wysoka/niska temperatura pieczenia

Przypalone pizze są często spowodowane zbyt gorącym pieczeniem. Do przygotowania tego dania nie jest potrzebny profesjonalny sprzęt. Piekarnik nie powinien być ustawiony na maksymalną moc. Jednak w piecu opalanym drewnem pizza nadal będzie smakować wyśmienicie. Ważne jest, aby postępować zgodnie z instrukcjami pieczenia w domu. Nieudany wypiek pizzy może być również spowodowany zbyt niską temperaturą. Pizza nadal będzie smaczna, ale nie będzie spalona.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Napisz komentarz

Imię:*
Email:*
Komentarz:*